Het klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren: met het eiwitdieet kun je pas echt goed vet verbranden. Een eiwitdieet is een plezierig dieet om te volgen en biedt tal van voordelen. Wist je dat eiwitten deel uitmaken van je dagelijkse caloriebehoefte en dat je ze vrijwel onbeperkt kan eten, zonder aan te komen? Die wetenschap en meer zorgen ervoor dat eiwitdiëten al vele jaren erg geliefd zijn onder afvallend Nederland.

 

Wat houdt het eiwitdieet in?

Het eiwitdieet gaat uit van de kracht van eiwitten. Caloriebehoefte bestaat voor een groot deel uit koolhydraten en vet, maar ook voor een deel uit eiwitten. Middels een ingewikkelde formule wordt de mix van koolhydraten, vet en eiwitten omgezet naar calorieën.

De caloriebehoefte verschilt van persoon tot persoon, maar de simpele beredenering is: eet je meer calorieën dan je behoeft, dan kom je aan. Eet je er minder? Dan val je af.

Het eiwitdieet gaat voor die tweede. Je eet namelijk meer eiwitten dan vet en koolhydraten, want eiwitten dragen niet bij aan het aanmaken van vet, maar wel aan het aanmaken van spiermassa (waarover straks meer). Daarbij geven eiwitten je een vol en verzadigd gevoel. Wie voldoende eiwitten eet zal dus geen honger meer hebben.

Koolhydraten (en dan met name de ongezonde, trage koolhydraten) zijn wel bekend als dikmakers. Ze slaan zichzelf op als suiker en vet en je krijgt ze moeilijk weg. Door te minderen in koolhydraten en die koolhydraten te vervangen door eiwitten, zal je afvallen.

Wat het eten van vet betreft, daar hoef je niet veel aan te veranderen. Gezonde vetten, zoals ze zitten in vlees en vis, zuivel en andere producten, zijn namelijk nodig voor de energievoorziening van je lichaam.

 

Vet verbranden met eiwitten

Met eiwitten krijg je niet alleen een verzadigd en vol gevoel. Nee, eiwitten zorgen ook dat je vet kan verbranden. Hoe werkt dat precies?

Vet verbranden heeft te maken met het afbreken en opbouwen van spieren. Het opvreten van energie. Je verbrandt vet als je energielevel lager wordt en je lichaam reserves moet aanspreken om energie te krijgen.

Je valt af als je lichaam je vetreserves afsnoept. Eiwitten helpen daarbij. Dat heeft weer alles te maken met het herstellen en opbouwen van spiermassa.

Spieren kweken met het eiwitdieet

Spierherstel en –opbouw

Een eiwitdieet heeft extra effect als je er veel bij sport en aan krachttraining doet. Spieren herstellen zich namelijk voortdurend, zeker als je net bent wezen trainen. Eiwitten spelen daar een belangrijke rol bij. Eiwitten worden naar de afgebroken en kapotte spieren gestuurd om ze te verstevigen. Dat klinkt ongezond, maar is een positief proces: je spieren worden steviger en groter.

Grotere spieren kun je zien als automatische motoren die alle energie opnemen die het lichaam binnenkomt. Krachtsporters hebben dan vaak ook een dieet van veel meer calorieën dan een gewoon persoon, omdat ze die nodig hebben om hun spieren tevreden te houden! Eten ze minder? Dan vallen ze af in spiermassa en dat willen ze niet.

Datzelfde kan gebruikt worden om af te vallen. Spieren opbouwen door het eten van eiwitten en het fanatieke sporten kan ertoe leiden dat jouw spiermassa aanzienlijk wordt vergroot. Zo aanzienlijk dat je vanzelf af gaat vallen, omdat je lichaam alle vetreserves opmaakt en alles wat er aan overtollige energie binnenkomt, omzet in spiermassa.

 

Probeer zelf het eiwitdieet uit

Wil jij ervaren hoe het eiwitdieet kan werken in je voordeel? Dan moet je het zeker een kans geven. Hieronder een paar tips om het eiwitdieet zo goed mogelijk uit te proberen:

  • Maak gebruik van een dieetplan of dieetschema, waarbij ook goede dieetrecepten zijn inbegrepen. Goede dieetrecepten zijn namelijk afgestemd op de behoefte van je lichaam.
  • Ga vooral ook sporten naast dat je alleen maar meer eiwitten eet. Met sporten help je spiermassa aan te maken en krijgen de eiwitten die je nuttigt veel meer betekenis.
  • Het eiwitdieet leidt tot snel resultaat. Wie er eenmaal aan begonnen is zal snel gemotiveerd raken om door te gaan. Ga er dus voor en blijf het volhouden.
  • Eiwitten eten direct na het sporten heeft volgens veel sporters en experts een gunstig effect op de spiermassa. Neem dus eiwitten mee (bijvoorbeeld eiwitrijke voeding, zoals tonijn of kip) en nuttig die na het sporten. Misschien denk je dat het gek is, maar je bent niet de enige die na het sporten een blikje vis opent en weg eet. Je moet er misschien wel en sterke maag voor hebben.
Vet verbranden met het eiwitdieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *